Coppermill Lane

type: public realm and way finding
location: Walthamstow Wetlands
start: 2017
role: RIBA stages 1-5
client: LB Waltham Forest, Regeneration
collaborator: Applied Wayfinding

Walthamstow Wetlands, London’s newest Urban Wetland is due to open in summer 2017 and is expected to attract approximately 250,000 visitors annually within 10 years.

Coppermill Lane is one of the main access routes into Walthamstow Wetlands and the route plays a key part in enhancing the overall visitor experience.

The Coppermill Lane Design Framework proposes a range of interventions that focus on the whole route from St. James Street Station to the new Wetlands entrance.

Key principles are to: introduce light aspects of the Wetlands environment onto this key route; provide an attractive and appealing access route for visitors to the Wetlands entrance; and create a safe, attractive route for cyclists and pedestrians.

Projects have been developed into three distinct phases:

1    Early implementation projects: light touch projects linking St. James Street          station to the new Wetlands entrance that improve orientation and way-finding and develop a route  identity to Coppermill Lane.
2    Core projects: New public realm improvements that focus on the ‘Wetlands Zone’ to Coppermill Lane, creating welcoming rest points along the route with places to sit, spend time, enjoy nature and orientate oneself. These projects compliment new carraigeway and footway improvements that aim to  create a safer, and more accessible environment for pedestrians, cyclists and other road users.
3    Connecting projects: Public realm and highways project that focus on the section of Coppermill Lane from the Flood Relief bridge to St. James Street.